mSchools Awards 2025

https://idc.cat/

Autor: Laia Colet Subirachs

Contacte: laia.colet@idc.cat

Nom escola: Institut Damià Campeny

Codi Centre: 8021302

Adreça de l'escola: Plaça dels Bous, 5, - Mataró

Pàgina web: https://idc.cat/

Share
Eix Principal
Equitat i inclusió
Recurs Digital Principal
Robòtica i programació
Eix secundari
Benestar emocional i social Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
4t d’ESO
Recurs Digital secundari
Intel·ligència artificial
Número de sessions
20
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia
Número d’alumnat
4
Metodologies
Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

El punt de partida del projecte va ser un vídeo vist a les xarxes socials que va despertar l’interès de l’alumnat. A partir d’aquí, van decidir crear un traductor de llengua de signes a paraula escrita. Al llarg del procés, van investigar i fer servir tecnologies com MediaPipe, OpenCV i Python per identificar els gestos de la mà, van entrenar models de machine learning, i van desenvolupar una interfície web amb HTML, CSS i JavaScript. El projecte encaixa plenament amb l’eix del concurs, ja que busca facilitar la comunicació amb persones sordes i fer un pas més cap a una societat més inclusiva i accessible.

Singularitat i innovació

HandSync és un projecte que destaca per la seva capacitat de traduir llengua de signes en temps real mitjançant una aplicació web lleugera i fàcil d’utilitzar. Combina tecnologies com MediaPipe per detectar els moviments de les mans i un model de classificació que reconeix els gestos. Tot plegat mostra una aplicació innovadora de la intel·ligència artificial i la visió per computador a una necessitat social molt concreta. És una solució real, funcional i desenvolupada íntegrament per l’alumnat.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

A curt termini, aquest prototip pot ser útil en entorns educatius per treballar la sensibilització i fomentar la comunicació inclusiva. A llarg termini, es podria ampliar per reconèixer frases més complexes i tenir un impacte encara més gran en la vida de persones sordes o amb dificultats de parla.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte s’ha dut a terme dins l’assignatura de Tecnologia amb una metodologia basada en projectes, resolució de problemes i pensament crític. S’ha potenciat el treball en equip, la recerca guiada i l’ús d’eines reals com Python, Flask i MediaPipe. A més, s’ha treballat de manera interdisciplinària, integrant coneixements de programació, disseny i intel·ligència artificial. El resultat és una proposta educativa motivadora, innovadora i molt connectada amb el món real.

Altres observacions

Per provar el funcionament de la web, cal tenir instal·lades les llibreries següents: MediaPipe, OpenCV, Flask i Scikit-learn.